Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο?

Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών, οι ερευνητές ανακάλυψαν υλικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων. Όταν κάποιος αγοράζει ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, πιστεύει συχνά ότι το γιλέκο είναι πραγματικά αλεξίσφαιρο. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα στην πραγματικότητα είναι ανθεκτικά στις σφαίρες. Αυτό σημαίνει ότι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με το επίπεδο προστασίας για το οποίο έχει πιστοποιηθεί , μπορεί να εμποδίσει μόνο συγκεκριμένους τύπους βλημάτων και ορισμένο ανάπτυγμα ταχύτητας. Ακόμα κι αν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εμποδίσει τη διείσδυση μιας σφαίρας, ο χρήστης ενδέχεται να υποστεί τραυματισμό. Αν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο σταματήσει μια σφαίρα, μπορεί πάραυτα να πιεστεί το ύφασμα του γιλέκου στο σώμα του ατόμου και αυτό μπορεί να προκαλέσει μώλωπες ή σοβαρότερο τραυματισμό. Ευτυχώς τα μαλακά (εύκαμπτα) αντιβαλλιστικά πάνελ που φέρουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν την ιδιότητα να διασκορπίζουν αυτή την πρόσκρουση σε όλο το πάνελ, ελαχιστοποιώντας έτσι αυτό το αποτέλεσμα σε ασφαλή επίπεδα. Επίσης σε περίπτωση που κάποιος δεχτεί επίθεση και η πρόσκρουση του βλήματος είναι πολύ ισχυρή, μπορεί το άτομο να πέσει κάτω και να προκληθεί τραυματισμός από την πτώση.

Πως πρέπει να εφαρμόζει ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο στο σώμα μας και ποιες περιοχές πρέπει να καλύπτει ?

Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα βγαίνουν σε πολλά μεγέθη προκειμένου να εφαρμόζουν σωστά πάνω στο σώμα μας. Σωστή εφαρμογή έχουμε όταν το αλεξίσφαιρο γιλέκο είναι σταθερό πάνω μας, χωρίς να μας σφίγγει, χωρίς να εμποδίζει τις σωματικές κινήσεις και χωρίς να μας προκαλεί δυσφορία. Σκοπός είναι να κρατάει τα αντιβαλλιστικά πάνελ σταθερά και στην σωστή θέση ώστε να προστατεύονται τα ζωτικά μας όργανα. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και θεωρούν ότι τα αντιβαλλιστικά πάνελ ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου θα έπρεπε να φτάνουν κάτω από τον ομφαλό και στο ύψος της λεκάνης. Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος διότι πολλές άπλες σωματικές κινήσεις και στάσεις θα ήταν άβολες και θα προκαλούσαν μεγάλη δυσφορία στον χρηστή, όπως για παράδειγμα το να κάτσει κάποιος ή απλά να σκύψει. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν διάφορα όργανα και κυρίως τα ζωτικά όργανα ενός άνθρωπου. Η προστασία των νεφρών, των εντέρων κ.λπ. θυσιάζεται έναντι της εργονομίας και της άνεσης, μιας και ένας τραυματισμός σε αυτά τα όργανα δεν είναι θανάσιμος.

Τι είναι το blunt trauma ?

Blunt trauma είναι η βλάβη των εσωτερικών οργάνων που προκαλείται από τη μεταφορά της κινητικής ενέργειας στο σώμα από το γιλέκο ή ο βαθμός παραμόρφωσης της θωράκισης που συμβαίνει όταν την χτυπάει ένα βλήμα, όπως μια σφαίρα. Το υψηλότερο αποδεκτό επίπεδο παραμόρφωσης από τη βιομηχανία ασφάλειας και το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης (NIJ) είναι σήμερα 44 mm και αυτή η παραμόρφωση μετράται στο υλικό υποστήριξης, που χρησιμοποιείται για την προσομοίωση της σάρκας ή του ιστού κατά τη διαδικασία των βαλλιστικών δοκιμών.

Τι είναι το BFS ?

Το BFS (Back Face Signature) είναι ένα μέτρο για το μέγεθος της παραμόρφωσης της θωράκισης και στο πόσο βαθιά στο σώμα μας διεισδύει κατά την διάρκεια ενός χτυπήματος από σφαίρα. Το υψηλότερο αποδεκτό επίπεδο παραμόρφωσης από τη βιομηχανία ασφάλειας και το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης (NIJ) είναι σήμερα 44 mm όπου υπάρχει ένας βαθμός τραυματισμού, αλλά το γιλέκο δεν αποτυγχάνει εντελώς.

Ποια η διαφορά μεταξύ stab proof vest και bullet proof vest?

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ένα προστατευτικό γιλέκο για να είστε ασφαλής, θα πρέπει να είστε βέβαιος ότι θα επιλέξετε το σωστό γιλέκο το οποίο θα ταιριάζει στις ανάγκες σας! Ορισμένα γιλέκα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν επίθεση από μαχαίρι ή ακίδα (stab proof / spike proof) και άλλα μόνο για σφαίρες. Εάν ένα γιλέκο παρέχει προστασία από μαχαίρια, δεν είναι απαραιτήτως και αλεξίσφαιρο. Ομοίως, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο δεν μπορεί απαραιτήτως να προσφέρει προστασία από όπλα με λεπίδες ή μυτερά όπλα (π.χ. κατσαβίδια, βελόνες πλεξίματος, σύριγγες κ.λπ.). Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις απειλές στο περιβάλλον σας και να αποφασίσετε τι προστασία θέλετε. Μόνο τότε μπορείτε να μάθετε ποιο επίπεδο βαλλιστικής και / ή μαχαιριού και / ή ακίδας προστασία θα πρέπει να επιλέξετε.